Maria Burrow: Mindfulnesseläin | Kirjan avulla kohti vahvempaa huomista

  • Artikkelin kategoria:blogi / kirjat
mindfulnesseläin-kirjan kansi

Maria Burrow’n Mindfulnesseläin on tietokirja yhdistettynä kirjailijan selviytymistarinaan. Lukijalle tarjotaan näkökulmaa ja konkreettisia keinoja siihen, miten uupumuksesta ja masennuksesta voi selvitä (tai pyrkiä eteenpäin), ja mitä kaikesta voi oppia jatkoa ajatellen. Burrow käy läpi kohtaamiaan vastamäkiä, sekä mm. omien rajojen löytämistä, työssäuupumista ja eri elämänvaiheisiin liittyviä haasteita. Luvut päättyvät sympaattisiin “kilpikonnaviisauksiin”, ja juuri eläimet voivat opettaa ihmisiä tarkastelemaan maailmaa uudesta näkökulmasta. Mindfulnessia ei kuitenkaan tarjota ainoana oikeana ratkaisuna vaan yhtenä työkaluna tasapainoisemman elämän rakentamisessa. 

Positiivinen apuväline haastavien tilanteiden käsittelyyn

Kun aloin lukemisen ohella tehdä omia muistiinpanoja kirjan eri luvuissa käsiteltyihin aiheisiin liittyen, huomasin, että tästä arviosta olisi helposti tullut yhtä pitkä kuin itse kirjasta. Olisin melkein jokaisen luvun perään voinut laittaa oman allekirjoitukseni. Monet esille nostetuista vastoinkäymisten herättämistä oivalluksista ja opeista olivat juuri niitä samoja ajatuksia, joita itsekin olen pyöritellyt ja joihin olen päätynyt pohtiesssani, miten tästä eteenpäin. Lyhyesti siis: Mindfulnesseläin on samaistuttava sellaiselle, joka on ollut (työ)elämässä jo jonkin aikaa ja läpikäynyt uupumuksen, masennuksen, epätoivon ja/tai turhautumisen, ja joka haluaa silti yrittää katsoa nykyhetkeä ja tulevaa mieluummin positiivisesta kulmasta. 

Kirjassa nostetaan esille tärkeitä pointteja siitä, mihin kannattaa elämässään käyttää energiaa ja millä tavoin eläimiltä voi oppia hetkessä elämistä ja keskittymiskykyä, sekä asioiden tärkeysjärjestystä. Koska mikäpä olisi tärkeämpää kuin nurmikolla puolivarjossa loikoilu tai salaatin kiireetön mutustaminen. Joskus voi toki tulla täysin perusteltu tarve hilpaista näkymättömiin valvovan katseen alta, kuten tarinan kilpikonnakin teki.

Vaikka mindfulness-aiheisia kirjoja on kasoittan, on Burrow’n kirjassa mielestäni mukavan nykyaikainen ote, sopivasti huumoria ja teksti soljuu vaivattomasti eteenpäin. Luvut ovat lyhyitä, joten kirjaa voi lukea pätkissä, eli sekin osaltaan voi auttaa esille tuodun keskittymiskyvyn parantamisen harjoittelussa. Jos ei koko kirjaa pysty lukemaan isommissa pätkissä, voi aloittaa yksittäisistä luvuista, eikä”juoni” katoa tai kärsi.

Mindfulnesseläin ei yritä ylimakeasti vakuuttaa, että “kaikilla on heti kivaa, kun vain ajattelemme positiivisesti” vaan tarjoaa käytännönläheisiä ratkaisuehdoituksia ja kehottaa kuuntelemaan itseään. Näiden ohella muistutetaan, ettei pohjahetkiä kannata pelätä, koska niitä väistämättä elämässä tulee eteen. 

"Kerro itsellesi ja muille jotain hyvää, sillä me kaikki tarvitsemme hyviä uutisia."

Mindfulnesseläin

Vastuuallergia

Erityisesti pidin kohdasta, jossa kirjailija kertoi kehittäneensä “vastuuallergian” ylimääräistä (liiaksi kuormittavaa) vastuuta kohtaan. Lukijaa kehotetaankin tarkastelemaan, minkä verran oman jaksamisen puitteissa on järkevää ottaa vastuuta harteilleen. Olen itse ollut työpaikoissa ja elämäntilanteissa, joissa olen ollut päävastuunkantajan tai muussa merkittävässä roolissa. Tunnistan siis täysin, millaiselta tämä vastuuallergia tuntuu. Se ei ole vastuunpakoilua vaan vastuun ottamisen järkevöittämistä. “Allergia” auttaa myös huomaamaan, että joskus on ihan ok sanoa ei ja lähteä hakemaan mielenrauhaa luonnosta.

Sosiaalinen media

Kun puhutaan hyvinvoinnista ja elämänlaadun parantamisesta, on käsiteltävä myös sosiaalisen median merkitystä yksilön elämässä. Burrow nostaa yhdeksi hyväksi esimerkiksi tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan on todettu Facebookin aiheuttavan enimmäkseen kielteisiä tunteita. Kun kyse on oman elämänlaadun parantamisesta, on paikallaan välillä pysähtyä miettimään, mihin ja missä aikaansa käyttää myös sosiaalisessa mediassa. Kirjassa tarjotaan vaihtoehdoiksi mm. sometaukoja, jotka omalta osaltaan auttavat havainnoimaan, kuinka paljon some voi viedä aikaa ja miten tauolla aikaa voi käyttää toisin.

Minulta myös lämmin suositus sometauoille. Jos tuntuu, ettei kaikista sovelluksista voi luopua, niin itse olen karsinut juuri nuo eniten negatiivisia tuntemuksia aiheuttavat sovellukset ensimmäiseksi katkolle.

Lempeästi kohti omannäköistä elämää

Mindfulnesseläin on helposti lähestyttävissä olevalla tavalla kirjoitettu kirja siitä, miten eteen osuvista haasteista voi selvitä, ja miten yrittää parantaa elämää niin, että vastoinkäymisiä olisi helpompi käsitellä jatkossa. Kirjaa voin siinäkin mielessä suositella vaikka yöpöytälukemiseksi, että sitä ei ole pakko lukea kronologisessa järjestyksessä. Kirjasta voi poimia minkä luvun tai pelkän kilpikonnaviisauden mistä kohtaa haluaa, ja esimerkiksi siitä näkökulmasta tarkastella käsillä olevaa päivää. Rauhassa.

Mindfulnesseläin ohjaa lempeästi lukijaa miettimään valintojaan ja sitä, mihin suuntaan haluaa jatkaa. Se ei tarjoa ratkaisujaan ainoina oikeina, mutta herättää tarkastelemaan niitä mahdollisia jumiutuneita ajatusmalleja ja arjen rutiineja pitäen huolen siitä, että huumori pysyy mukana aina kiikkustuoliin asti.

 

Kirjailijan kotisivut: https://www.mariaburrow.com/

KIRJAN TIEDOT

Kirjailija: Maria Burrow
Kirja: Mindfulnesseläin
Kustantaja: Basam Books
Sivuja: 358 (E-kirja)
Vuosi: 2021

*E-kirja saatu arvostelukappaleena

Kommentoi