Kokemuksia Fediversumista | Mastodon (ja Pixelfed)

Mieti hetki vastauksia seuraviin kysymyksiin siitä huolimatta, että niitä on monta.

Kyllästyttääkö mainokset somessa?
Haluaisitko käyttää somea, joka ei ole (yhdysvaltalaisten) miljonäärien ylläpitämä?
Entä haluaisitko…
…kirjoittaa merkkimäärää miettimättä eli tuleeko Instagramin merkkimäärä vastaan?
…että hästägeillä olisi merkitystä ja näkisit niihin liittyviä julkaisuja syötteessä?
…että linkkejä voisi klikata suoraan postauksesta menemättä ensin profiiliin?
…vähemmän pepputilejä ja sugardaddyjä yksityisviesteihin tai spämmäämään tykkäyksillä?
…joskus hiljentää tykkäykset?
…somen, jota ei kiinnosta, mitä teet muualla netissä?
…olla somessa, joka ei rankaise siitä, että olet pidempäänkin pois?
…mahdollisuuden ajastaa julkaisusi tuhoutumaan tietyn ajan kuluttua?

Kaikki nämä ovat esimerkkejä siitä, mikä Fediversumissa on mahdollista.

Lyhyesti siitä, miten päädyin Fediversumiin (Mastodoniin)

Kokeilin Mastodonia ensimmäisen kerran joskus reilu vuosi sitten. Koin sen syystä tai toisesta liian hankalaksi. En tosin käyttänyt tutustumiseen kovinkaan kauaa aikaa vaan muutaman selailukerran jälkeen totesin, että ei tästä voi tajuta mitään. En siis seurannut ketään, enkä etsinyt yhtään suomalaista käyttäjää.

Sitten loin Blueskyhin tunnukset ja se vaikutti alkuun siltä, että se on helpompi. Ja onhan se tavallaan, koska rekisteröitymisen yhteydessä se tarjoaa vain yhtä palvelinta. Vaikka Blueskykin on samantyylinen tekstipainotteinen some, en jaksanut innostua siitäkään. Sittemmin opin, että se ei ole oikeasti samalla tavalla hajautettu kuin Mastodon, vaan on yksityisomisteinen (yhdysvaltalainen) ja näin ollen mahdollisuus siihen, että siitä tulee Meta 2.0, on ainakin skeptisen minän mielestä melko todennäköinen.

Kun alkuvuoden 2025 aikana alkoi olla yhä enemmän huonoja otsikoita Metasta ja sen toiminnasta, ja ylipäätään yhdysvaltalaisista jättifirmoista, päätin antaa Mastodonille uuden mahdollisuuden. Ja tällä kertaa ajan kanssa. Se kannatti. Siksi suosittelen samaa sinulle, joka tätä tekstiä oletettavasti luet juuri siksi, koska mietit, onko Metan kanaville ainut vaihtoehto poistua somesta kokonaan. Ei välttämättä, jos some edes jollain tasolla tuntuu kiinnostavalta paikalta. Mutta jos tuntuu, että some on tullut täysin tiensä päähän, niin suosittelen ehdottomasti kuuntelemaan omaa fiilistä.

Millainen se Mastodon (ja Pixelfed) sitten käyttäjän näkökulmasta on?

Seuraavaksi vastaan alussa esittämiini kysymyksiin ja artikkelin lopussa annan vielä pari vinkkiä, jotka olisivat helpottaneet minua Mastodonin aloittamisessa. Vastaukset ovat siis toistaiseksi Mastodon-painotteisia, koska sitä olen käyttänyt enemmän. Halusin nimittäin ensin testata yhtä uutta alustaa saadakseni tuntumaa, mistä Fediversumissa on kyse, ennen laajentamista muualle.

Kyllästyttääkö mainokset somessa? Haluaisitko käyttää somea, joka ei ole (yhdysvaltalaisten) miljonäärien ylläpitämä?

Fediversum ei ole mainosrahoitteinen yhden tai viiden miljonäärin omistama some, joten mainoksia, suositeltuja tai sponsoroituja sisältöjä ei ole. Fedi on hajautettu some, joiden palvelimia ylläpitävät eri tahot, joten on mahdollista valita myös suomalaisen ylläpitämä paikka. Esim. mastodontti.fi tai mementomori.social.

Fediversumissa voi siis puhua sensuroimatta sanoja yhdysvaltojen käytäntöjen mukaisesti, eikä bänniä tule vaikkapa kilpailijafirmasta puhuessa.

P.S. Bluesky on yhdysvaltalainen ja yksityisomisteinen taho, jos sillä on sinulle merkitystä.

Tuleeko Instagramin merkkimäärä vastaan tai haluaisitko vaihtoehtoisesti kirjoittaa merkkimäärää miettimättä?

Mastodonissa eri servereillä on eri määritykset, joten näin ollen merkkimäärätkin vaihtelevat. Minä siirryin melko nopeasti memontomori.social-serverille, jossa merkkimäärän raja on 10 000. Mastodontti.fi:ssä taasen oli ainakin vielä tammikuun alussa 500 merkin raja per postaus.

Haluaisitko, että hästägeillä olisi merkitystä ja näkisit niihin liittyviä julkaisuja syötteessä?

Mastodonissa voit seurata hästägejä ja näet uusimmat julkaisut niiden takaa. Et niitä, jotka ovat saaneet eniten tykkäyksiä tai jotka ovat isoimpien tilien julkaisuja vaan oikeasti tuoreimmat.

Haluaisitko, että linkkejä voisi klikata suoraan postauksesta menemättä ensin profiiliin?

Mastodon ei rankaise muille alustoille linkkaamisesta vaan linkit ovat aktiivisia hyperlinkkejä, joita klikkaamalla pääsee lukemaan linkin takana olevan sisällön.

Koska linkit eivät vaadi profiilin kautta kiertämistä tai linkin otsikon itse kirjoittamista hakukoneeseen, on todennäköisyys sille, että joku lukee muualla julkaistun artikkelisi paljon todennäköisempi kuin Instagramissa. Ja ainakin WordPressille on olemassa ActivityPub-niminen lisäosa, joka tuuttaa julkaisusi suoraan Fediverseen. (En tosin itse vielä tiedä, miten se toimii.)

Haluaisitko vähemmän pepputilejä ja sugardaddyjä yksityisviesteihin?

Niitä ei ole ainakaan omassa fiidissäni tullut vastaan, ja uskonpa, että Fediversumissa ollaan kiinnostuneempia poistamaan tämmöiset tilit jo siksi, että koska Fedi on hajautettu, ei yksi taho saa pisteitä käyttäjämääristään. Instagram on vain yksi taho ja käyttäjämäärät ovat sille tärkeitä numeroita riippumatta siitä, millaisia käyttäjiä tai vaikka tekoälyprofiileja siellä pyörii.

Haluaisitko joskus hiljentää tykkäykset ja vain keskustella?

Mastodonissa voi poistaa kokonaan ilmoitukset tykkäyksistä (favorite) ja korostuksista (boost). Tai no, minulla ne näkyvät numeroina ilmoituspallurassa, mutta kun avaan ilmoitusnäkymän, en näe, mihin tykkäykset ovat tulleet. En ole pitkään aikaan ollut kiinnostunut tykkäysmääristä (enkä seuraajamääristä sen puoleen), joten siinä mielessä on hyvä, että tykkäykset voi piilottaa paremmin kuin Instassa.

Pixelfedissä (ainakin metapxl.com-alustalla) voi piilottaa myös seuraajien ja seurattavien määrät. Pixelfed mahdollistaa myös yksityisen tilin luomisen.

Haluaisitko somen, jota ei kiinnosta, mitä teet muualla netissä?

Koska Fedi ei myy mainostilaa kenellekään, eikä näin ollen dataasi kolmansille osapuolille, ei sitä kiinnosta, mitä puuhaat Fedin ulkopuolelle.

Haluaisitko olla somessa, joka ei rankaise siitä, että olet vaikka pidempäänkin pois?

Mastodonissa tästä olemme keskustelleet ja muutamat vertasivat onnistuneesti Mastodonia kantabaariin. Sen ovet ovat auki 24/7  ja eri pöydissä pyörii milloin mikäkin keskustelu. Ja jokaisessa pöydässä on aina vapaa tuoli odottamassa, kun sinusta tuntuu siltä, että haluat taas tulla turisemaan. Voit tulla ja mennä miten haluat, voit viettää omaa elämääsi ja jutut jatkavat kulkuaan, mutta sinusta ei silti tunnu siltä, että olisit missannut paljoakaan, vaikka et joka iltaisi istuisikaan turisemassa. Näkyvyys ei laske siksi, ettet ole tuuttaamassa koko ajan tarinoita ja syötettä vaan tauon jälkeen pääset hyvin meininkeihin kiinni ja julkaisusi näkyvät seuraajillesi tai hästägin takana kuten ennen taukoa.

 Haluatko mahdollisuuden ajastaa julkaisusi tuhoutumaan tietyn ajan kuluttua?

Mastodon mahdollistaa paljon oman fiidin ja kokemuksien muokkaamista. Esimerkiksi julkaisut on mahdollista asettaa automaattisesti tuhoutumaan tietyn ajan kuluessa, jos siltä tuntuu. Toki niitä voi ihan manuaalisestikin poistaa.

Huomaa myös tämä: Voit seurata Fedissä tilejä ristiin.

Voit seurata Pixelfedin kautta Mastodonin tilejä, koska kuten joku niin ikään Mastodonissa sanoi, Fedi toimii kuin eri kylät. Eli siellä täällä on pieniä kyläyhteisöjä, jotka porisevat omissa kylissään, mutta kommunikoiminen naapurikylän kanssa onnistuu tarttumalla lankapuhelimeen ja pirauttamalla oikeaan numeroon. No joo, vähän edistyneemmin kommunikointi toimii, ettei tarvitse lankapuhelinta, mutta ymmärtänet pointin.

Kannattaa se kuitenkin huomioida, että koska Pixelfed on kuvapalvelu, siellä eivät näy pelkät tekstijulkaisut vaan ne, joissa on myös kuva mukana. Joillain Pixelfedin palvelimilla voit myös siirtää Instagramin sisällön suoraan alustalle, mutta tämä ei vielä ole joka paikassa käytössä.

Bonuskysymys: Haluaisitko, että joku auttaisi sinut alkuun Mastodonin/Pixelfedin kanssa?
Mastodonissa on paljon avuliaita ihmisiä, jotka jelppivät eteenpäin. Esimerkiksi tässä ketjussa on hyviä tietoiskuja alkuun.

Mastodonin miinukset

En ainakaan näin lyhyen käytön aikana ole ehtinyt kaivata muista someista mitään erityisiä ominaisuuksia. Paitsi tiettyjä käyttäjiä, niin yksityisiä kuin julkisia tahoja. Eli sinä hyvä tyyppi, joka luet tätä, tule Mastodoniin ja/tai Pixelfediin. Ja ota kaveri mukaan. Let’s make social media great again. (Sori, oli pakko.)

Mastodon/Pixelfed on tietenkin siinä mielessä hiljaisempi kuin Instagram, koska käyttäjiä on vähemmän. Mutta toisaalta: jos seuraa Instassa vaikka 1000 ihmistä ja on saman verran seuraajia, niin monenko kanssa niistä oikeasti on yhteyksissä? Eli onko se, että on hiljaisempaa kuin mainossomessa automaattisesti huonompi asia? Siellä kuitenkin keskustelut käynnistyvät helpommin ja jatkuvat pidempään kuin (oman kokemukseni mukaan) Instagramissa. Ja kyllähän Mastodoninkin syötteestä saa vilkkaan, jos niin haluaa. Mutta itse ainakin mietin aiempaa tarkemmin, minkä verran ylipäätään haluan sellaista loputtoman syötteen fiilistä tai informaatiotulvaa edes kivemmaltakaan tuntuvaan someen.

Omat aloitusvinkkini Mastodoniin

Kun teet tiliä Mastodoniin, valitse osoitteeksi se palvelin, jonne haluat tilin tehdä. Eli älä mene mastodon.social-osoitteeseen, jos haluat tilin suomalaisen ylläpitämälle palvelimelle. Tilin pystyy kyllä siirtämään (seuraajat/seurattavat, ei julkaisuja), mutta se vaatii jonkin verran kikkailua eli helpommalla pääsee, jos pystyy heti valitsemaan oikean serverin.

Sovelluksista tykkään Moshidonista. Se on itselleni tuntunut mielekkäämmältä kuin Mastodonin oma.

Seuraa mahdollisimman montaa tiliä ja aihetunnistetta, jos haluat vipinää syötteeseesi. Sinä rakennat oman kokemuksesi, Mastodon ei tarjoa mitään suosituksia. Eli voit joko useampia seuraamalla saada aikaan vilkkaan syötteen tai vaihtoehtoisesti seurata vain muutamia ja näin rauhoittaa kotinäkymän. Toisin kuin Meta, niin Mastodon ei täytä uutisvirtaasi millä tahansa sisällöllä, vaan kun olet lukenut seurattaviesi päivitykset, niin syöte on siinä.

Tee alkuun esittelyteksti ja käytä häsää Näin halukkaat voivat löytää sinut.

Liity keskusteluihin pienellä kynnyksellä. Vaikka se olisi keskustelu siitä, millaisia lusikoita jollain on keittiössään, niin rohkeasti mukaan vaan.

Hiljennä käyttäjien tehostukset (boost). Mastodonissa hyvä ja huono puoli on se, että siellä tehostetaan eli nostetaan omalle seinälle paljon muiden julkaisuja. Toiset tehostavat melko pienellä kynnyksellä, joten oma uutisvirta täyttyy tosi nopeasti pelkistä tehostuksista. Vaikka siellä joukossa on paljon kiinnostavaakin, niin omaa kokemustani huononsi se, etten nähnyt käyttäjien omia julkaisuja juuri ollenkaan vaan vain näitä tehostuksia. Itse pyrin tehostamaan hyvin maltillisesti, koska koen kuitenkin mielekkäämmäksi nähdä enemmän niitä julkaisuja, joita seurattavani kirjoittavat.

Hiljennä avainsanat, joista et halua nähdä sisältöä. Mastodonissa avainsanojen hiljentäminen toimii ja on esimerkiksi mahdollista rajata melkein kaikki poliittinen keskustelu omasta syötteestä pois. Harmillista toki on, että jos joku kirjoittaa aiheesta mainitsematta tiettyjä avainsanoja tai jakaa vain linkin, niin se kyllä näkyy. Mutta avainsanahiljennyksellä saa kyllä riittävän hyvin syötettä siivottua.

Kommentoi