Miten teen podcasteja?

Minulta kysyttiin tuossa hiljattain, että mitä podcastin tekeminen oikeastaan vaatii. Netti on vinkkejä pullollaan, mutta ajattelin, että voisin hyvin kertoa omatkin työkaluni ja toimintatapani, jos niistä vaikka olisi apua jollekin.

Podcastin aihe

Ennen kuin mitään nauhoituksia voi tehdä, pitää keksiä, mistä haluaa puhua ja millainen aihe aidosti kiinnostaa. Lähtisin siitä, että aihe on sellainen, josta äkkiseltään pystyisi keksimään vähintään kymmeneen jaksoon sisältöä.

Nykyisin podcasteja on melkein mistä tahansa aiheesta, niin en liikaa ajattelisi sitä, että pitää keksiä jotain aivan uutta. Vähän kuten kirjoittamisessakin: kaikki ideat on jo käytetty jollain tavalla, mutta sisällön tuottajasta on kiinni, mistä näkökulmasta asiaa lähestyy.

Minä olen blogannut kirjoittamisesta, kirjoista, musiikista ja elokuvista eri alustoilla jo vuosia, joten aiheen valinta oli omalla kohdallani varsin helppo. Mietin kyllä, pitäisikö kokeilla jotain uutta, mutta en keksinyt, mistä muusta minusta olisi yhtä hauska puhua kuin taiteeseen ja kulttuuriin liittyvistä asioista.

Podcastin nimi

Nimen olisi hyvä olla jollain tapaa aihetta kuvaava, mutta minä olen sitä mieltä, että jokin täysin absurdikin nimi voi olla mielenkiintoa herättävä. Itse välttelisin käyttämästä sanaa podcast/podi, koska kyllähän se jakelukanavasta aika hyvin ilmenee, että podcast on kyseessä.

Omien podcastien nimiä kehitellessäni halusin keksiä jotain sellaista, joka ei ollut jo käytössä esim. kirjassa, elokuvassa tai muussa vastaavassa. Ensimmäisten podcastien kohdalla (vuonna 2018) en tätä vielä ajatellut, kuten en ajatellut kovin montaa muutakaan asiaa. Silloin nimet olivat Musiikkituokio ja sen rinnalla Tarinatuokio. Tavallaan ihan ok-nimet, mutta kun kaikki oli pielessä molemmissa podcasteissa, päädyin aloittamaan alusta. Pariinkin kertaan.

Nyt podcastini ovat Tarinan kutsu ja Sekalaiset suosikit. Ovatko ne sitten hyviä nimiä? Ehkä, ehkä eivät, mutta minä tykkään.

Laitteet ja ohjelmat

Verkkokauppa.comista ostin Focusriten Studio Scarlett -paketin, johon kuuluu äänikortti, mikrofoni ja kuulokkeet. Mielestäni ihan hyvä kokonaisuus hintaansa nähden, vaikka haaveissa olisi sijoittaa vähän parempaan mikrofoniin. Vähän nimittäin hiertää äänen nykyinen laatu.

Äänitykseen käytän läppäriä ja Audacity-ohjelmaa, jolla myös editoin.

Alustana toimii Anchor.fm, joka jakaa automaattisesti podcastin yleisimpiin toistopalveluihin. Muutamaan paikkaan olen joutunut tekemään lisäyksen manuaalisesti (nyt en muista, mitkä ne olivat), mutta sekään ei loppupeleissä ollut vaikeaa.

Kannattaa miettiä, millainen on oma budjetti podcastin tekemiseen, niin sen mukaan on sitten helpompi valita niin laitteet kuin ohjelmatkin. Oma budjettini on varsin pieni, joten siitä syystä myös ilmaisohjelmat ovat minulle ihan hyvä vaihtoehto.

Musiikin käyttö

Musiikin käytön kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ainakaan Suomessa ei tämän artikkelin kirjoitushetkellä ole mahdollista käyttää tekijänoikeussuojattua musiikkia. Intromusiikkia löytyy lisenssivapailta sivuilta, esimerkiksi hakemalla ”free music for podcasts”. Sekalaiset suosikit -podcastin intron ja outron löysin Pixabaysta.

Kullakin musiikkia tarjoavalla sivulla on biisikohtaiset infot siitä, miten kyseistä äänitettä saa käyttää. Monissa on esimerkiksi toive siitä, että musiikin tekijän nimi mainitaan siellä, missä musiikkia käyttää.

Podcastin pituus

Tämäkin on vähän sama asia kuin ”hyvä kirjan pituus”. Mielestäni mitään oikeaa pituutta ei ole vaan se riippuu täysin aiheesta ja siitä, kuinka paljon siitä on sanottavaa. Näkisin sen niin, että se, joka haluaa tiettyä podcastia kuunnella, kuuntelee pidemmätkin jaksot vaikka sitten osissa. Pituus voi siis olla mitä tahansa viiden minuutin ja reilun tunnin väliltä. Henkilökohtaisesti tykkään maksimissaan n. 50 minuutin jaksoista, enkä edes osissa kuuntele kaksituntisia. Tai ainakaan toistaiseksi en ole löytänyt sellaista podcastia, joka pystyisi pitämään puheen/keskustelun mielenkiintoisena kahden tunnin ajan.

Tässä nyt muutamat omat huomioni podcastin tekemisestä. Jos myöhemmin tulee jotain lisää mieleen, niin teen sitten kakkososan. Ennen kaikkea näkisin, että podcastin tekemisen tulee olla hauskaa, joten kannattaa lähteä kokeilemaan ja tylsästi sanottuna tekemällä oppii hyvin paljon.

Kommentoi