30.8.2023

Miehen puolikkaat | Kaudet 1.-8.

miehen puolikkaat 1.-8. kaudet

Miehen puolikkaat kertoo kahdesta veljestä ja yhdestä lapsesta, jotka olosuhteiden pakosta asuvat samassa talossa. Charlie on menestyvä mainossäveltäjä ja asuu Malibussa hulppeassa talossa aivan meren rannalla. Hänen pikkuveljensä Alan on juuri eronnut, joten ex-vaimo potki pihalle yhteisestä kodista. Koska Alanilla ei ole paikkaa, minne mennä, muuttaa hän Charlien luokse. Alkuun väliaikaisesti, mutta ei kuitenkaan missään vaiheessa muuta pois.

Olen katsonut Miehen puolikkaista aiemmin muistaakseni kolme ensimmäistä ja kolme viimeistä kautta, sekä satunnaisia jaksoja televisiosta. Halusin kesälomalle jotain kevyttä katsottavaa ja ajattelin tällä kertaa käydä kaikki kaudet läpi. 

Mielestäni kolme ensimmäistä kautta ovat hauskimpia ja kiinnostavampia. Neljännen kauden loppupuoliskon tienoilla mielenkiintoni alkoi jo hieman herpaantua, vaikka toki ennen kasikautta hyviäkin jaksoja oli.

Huom! Sisältää juonipaljastuksen 8. kauden loppuratkaisusta.

Kiinnostavia ja rasittavia hahmoja

Alkupään kausissa pidin siitä, miten Alanin poika Jake on oikeastaan aika oivaltava ja sanavalmiskin lapsi. Vaikka Jake ei ole aina ihan kartalla saati jaksa keskittyä kouluun, hänellä on kuitenkin tietynlaista tilannekohtaista hoksaamista ja hän teki myös monia hyvin teräviä huomioita, joita aikuiset eivät ajatelleet lapsen huomaavan. Eli vaikka Jakesta puhutaan hitaana ja tyhmänä, ei hän ole täysin ulkona kaikesta. Ja alkuun hän on vain laiska, eikä viitsi raataa turhaan. Mikä on täysin ymmärrettävää, koska kukapa ei haluaisi päästä elämässä helpommalla. Neloskauden puolella ilmenee jo oireita siitä, että Jakea tyhmennetään entisestään vain komiikan nimissä. Ja kieltämättä omaa katselukokemustani tämä alkoi rassaamaan.

Siinä, missä vitsit Alanin pihiyttä ja siipeilyä kohtaan aluksi naurattavat, ne alkavat kausi kaudelta käydä varsin kuluneiksi. No, rehellisyyden nimissä ne alkoivat väsähtää toisella kaudella, mutta koska noin muuten mielestäni kolme ekaa kautta toimivat, niin menköön samat vitsitkin. Ja sen verran, mitä viimeisimmistä kausista muistan, niin samat jutut pyörivät edelleen.

Charlielle on kieltämättä annettu oivaltavimmat one-linerit ja replat, ja hänen hahmonsa on jollain tavalla se sarjan kantava voima. Vaikkei hän ole Alania monitahoisempi, hänessä on kuitenkin karismaa ja hän elää omannäköistään elämää muiden mielipiteistä välittämättä.

Yksi sivuhahmosuosikkini on taloudenhoitaja Berta, joka on kyynisyydessään, suorasukaisuudessaan ja värikkään elämänsä vuoksi on loistava. Ehdotonta ykköskastia.

Stalkkeri-Rose on ihan hauska sivuhahmo, vaikka hänkin pyörii aika lailla samaa kaavaa, eikä stalkkaamisen tyyli muutu kummemmin kausien myötä. 

Alanin exä Judith ei kuulu lempparihahmoihini. Hän on melkein koko ajan enemmän tai vähemmän kiukkuinen, mikä tietysti on ymmärrettävääkin, kun hermo menee exään. Mielestäni hän kuitenkin on vähän turhan takakireä, eikä missään vaiheessa anna syytä pitää itsestään. Toisaalta sekä hän että Alan ovat luonteeltaan melkoisen rasittavia tapauksia, joten tavallaan sitä kautta voi hyvin ymmärtää, miksi he ovat naimisiin päätyneet. Kumpikaan kun ei ole kovin rennon- tai mukavanoloinen.

Pidin kyllä Judithin uudesta miehestä Herbistä, samoin veljesten kiinteistövälittäjä-äidistä, joka Charlien ohella on mielestäni sarjan yksi kannatteleva pilari.

miehen puolikkaat 1.-8. kaudet 1

Jollain tavoin koukuttava sarja, vaikka mikään ei vitseissä tai hahmoissa ihmeemmin muutu

Miehen puolikkaissa on kyllä sitä jotain, joka koukuttaa. Ehkä se on juuri se helppo viihteelliyys, lyhyet jaksot ja toisaalta käsikirjoituksessa on paljon hyviäkin vitsejä ja dialogissa sivalluksia. Tietenkin roolitus on sarjassa varsin onnistunut. Jos esimerkiksi Jon Cryer ei olisi niin hyvä näyttelijä, en varmasti olisi kestänyt Alanin hahmoa ensimmäistä kautta kauempaa.

Minua kuitenkin alkoi pidemmän päälle häiritsemään se, että sarjassa tapahtuu vain ne tietyt samat asiat vähän eri tavoin kerrottuna. Charlien hahmo on dokaava naistenmies, ja vaikka hän toki pari kertaa onkin kihloissa, joista suhde Chelsean kanssa oli vakavin, ei hän kihlauksistakaan tunnu mitään oppivan vaan palaa takaisiin normaaliin arkeensa erojen jälkeen. Tai no, poteehan hän toki sydänsuruja, mutta kun on niistä toipunut, niin mitään merkittävää muutosta elämäntavoissa tai oman itsenstä tarkastelussa ei tapahdu.

Alan taas ei tee muuta kuin käy töissä ja treffeillä ja yrittää samalla kasvattaa poikaansa. Kahdeksannella kaudella hän jotekin tuntuu olevan vielä kärjistetympi siipeilijä kuin aiemmin. Kieltämättä minuakin alkoi jo ärsyttää se, että Alan ei muuta pois, eli hahmo ei oikeasti joudu kasvamaan millään tavalla.

Toisekseen, mistä en erityisemmin myöskään pitänyt oli se, miten Charlie ja Alan toistuvasti moittivat Jakea – myös tämän kuullen. Vaikka poika on hidas ja yksinkertainen, ei hän kuitenkaan ole niin onneton tapaus kuin miten veljekset häntä kohtelevat. Eihän sarjassa tietenkään ole tarkoitus millään tavalla täydellisiä hahmoja luoda, mutta kieltämättä Jaken kohtelu alkoi harmittaa. Hän olisi saattanut tsempata enemmän, jos hänen ympärillään olevat aikuiset eivät kaikki olisi niin epäkypsiä, huonosti käyttäytyviä ja lasta kohtaan epäkunnioittavia. Ymmärtäisin, jos vain keikarin elämää elävä Charlie kohtelisi poikaa huonosti, mutta kun omat vanhemmatkin ovat jatkuvasti kiukkuisia ja käyttäytyvät huonosti, niin mitäpä mahdollisuuksia kasvavalle lapselle jää. Ja siis, mielestäni Charlie jopa kohteli kokonaisuudessaan poikaa reiluiten ja rehellisemmin kuin tämän omat vanhemmat. Jotenkin olisin toivonut, että Jaken kasvaessa teiniksi, käsikirjoittajat olisivat antaneet hänelle mahdollisuuden kasvaa toiseen suuntaan kuin vain entistä laiskemmaksi ja hölmömmäksi. Ja oikeastaan vain huonojen vitsien aiheeksi/kohteeksi.

Kahdeksas kausi alkoi olla jo melko uuvuttavaa katseltavaa, koska pääpiirteittäin mikään ei ollut alkupäästä muuttunut. Sinänsä harmi, koska Miehen puolikkaissa on paljon hyvääkin, ja olenhan ärsytyksistä huolimatta sitä silti katsonut.

Miehen puolikkaat sopii taustaviihteeksi

Miehen puolikkaat on kyllä ihan hyvä sarja, jos haluaa jotain kevyttä ja jossa ei ole väliä, katsooko kaikki jaksot vai ei.  Jos ei haittaa se, että periaatteessa sarja on ainakin kahdeksanteen kauteen asti saman asian toistamista, eivätkä hahmot kasva tai kehity ainakaan parempaan suuntaan, niin silloin sarja voi toimia taustaviihteenä. Sinänsä kyllä mielenkiintoista, että onko juuri tuo kepeys tehnyt sarjasta niin suositun vai kenties näyttelijäsuoritukset, mutta jotenkin on vaikea uskoa, että käsikirjoitus olisi ollut se kantava voima. Kuten moneen kertaan olen todennutkin, kahdeksas kausi on huonoin tähän mennessä. Melkein joka jaksossa Charlie sanoo vähintään kerran “move out” ja on muistaakseni enemmän näkyvämmin ja vahvemmassa humalassa kuin aiemmin. Hänen hahmonsa rappiota oikein korostetaan ja useammassa jaksossa myös puhutaan hahmon kuolemasta. Vähemmänkin viittauksia kauden “loppuhuipennukseen” olisi voinut tehdä.

Koska nyt päätin käydä kaikki kaudet läpi, niin katson kyllä viimeisetkin, kun Charlie Sheenin tilalla on Ashton Kutcher. Kaikki eivät ilmeisesti oikein Kutcherista tykkää, mutta minusta hän on ihan ok, eikä minulla ole mitään häntä vastaan. 

Nähtäväksi jää siis, millaisia fiiliksiä tulee viimeistä kausista ja onko sinne löytynyt Kutcherin mukaantulon myötä uusia juttuja.

7/10

Sarja: Miehen puolikkaat (Two and Half Men)
Kaudet: 1.-8.
Näyttelijöinä: Charlie Sheen, Jon Cryer, Angus T. Jones, Conchata Ferrell, Holland Taylor, Marin Hinkle, Melanie Lynskey
Luojat:
Lee Aronsohn, Chuck Lorre 
Vuodet: 2003-2011

Lähteet
1. kauden kannen kuva ja kuvakaappaus: IMDB

Kommentoi