10.2.2022

Leevi and the Leavings: Mies joka toi rock'n'rollin Suomeen | Elämää kolmen dollarin tähden

leevi and the leavingsin mies joka toi rock'n'rollin suomeen albumin kansi

Leevi and the Leavingsin kakkosalbumi Mies joka toi rock’n’rollin Suomeen ilmestyi vuonna 1981, ja kannessa komeilee Tavastian Juhani Merimaa.

Albumi alkaa vauhdikkaasti Tyttö, jota rakastan -kappaleella. Rytmi vie mennessään, kun laulun kertoja haikailee aidon rakkauden perään. Herttaisen kuuloisen rakkauslaulun taustalla on mies, jonka tunteet ovat muuttuneet pakonomaisiksi liian nuorta tyttöä kohtaan. Nopeatempoinen poljento saa tarinan kuulostavan vieläkin neuroottisemmalta, jossa ei oikein ehdi hengittääkään, kun pitää niin kovasti yrittää puhua oman rakkautensa puolesta. Biisi ei kuulu omien top-suosikkieni joukkoon, vaan on enemmän niitä taustalla soivia rallatuksia.

Kakkosraita Elämää puolestaan lukeutuu suosikkeihini niin albumilta kuin koko tuotannosta. Kertsi on loistava: korvamatomainen hokema pitää sisällään elämän perusviisauksia. Näin 2020-luvulla on hauskaa kuunnella 80-luvun biisiä, jossa lauletaan nykyajan hullutuksista. Ja no, mikäänhän ei ole muuttunut: vuosikymmenkohtaiset hullutukset vain muuttuvat, eikä sitä aina tiedä, ymmärtääkö tästä elämästä yhtään mitään. Että vaikka turpiin tulee, rahaa ei ole ja tyttöjä ei ymmärrä, niin ehkä se eläminen silti kannattaa, kuten Göstakin sanailee.

Kova tykitys jatkuu, kun kutsutaan Pojat tanssimaan. Tässä on svengiä, vauhtia ja latotansseja. Ei nysväämisellä naisia saa, eikä lasia kilkuttelemalla. Latotansseista siirrytään diskoilemaan, eikä ole enää askelillakaan väliä. Stripataan, juovutaan ja kaverit katsoo perään. Eikös tämä näin mene tänäkin päivänä? Leevien ei-sinkkubiisien parhaimmistoa, jonka soisi useamman kuulevan.

Tälläkin levyllä kuullaan instrumentaaleja: Kolmen dollarin tähden ja Herra Presidentti käy kuvauttamassa itsensä ja näkee unenomaisessa näyssä vanhan äitinsä. Pidän kovasti molemmista, sillä yhdistettynä kiinnostaviin nimiin, nekin kertovat tarinoita, joissa juonen kuljettaminen jää kuulijan vastuulle. Samaan aikaan instrumentaalit osoittavat, miten loistavasti Göstan sävellyskynä toimiikaan.

Ah, Mene pois taisi olla ensimmäinen suosikkini albumilta. Diggaan ihan täysillä vieläkin, varsinkin kitarat pistävät iin päälle sen pisteen. Laulun kertoja bongaa kadulta naisen, joka käy yhden illan seurasta, mutta jonka kanssa ei löydy suurempaa yhteyttä ja joka ei ilmeisesti oikein tahtoisi palata tunteettomaan elämäänsä. Vähän surumielinen tarina, jossa ihmisparka yrittää epätoivoisesti löytää jotain parempaa ja irtautua huonoista piireistä, mutta laulun kertojakin ajaa naisen pois.

Onnelliset – hitti jo syntyessään. Tämä oli Keskiviikko-C-kasetilla, ja biisiä fiilistelin ennen kuin kunnolla olin edes oppinut, että mikä ihmeen yhtye Leevi and the Leavings oikein oli. Loistava kertsi, ja naisen välikommentti tuo biisiin täydellisen loppusilauksen, jossa miehen ja naisen käsitys onnellisuudesta ja romantiikasta saattaa toisinaan erota. Voiko biisistä olla pitämättä?

Älä itke, Baby Jane -kappaleessa rytmi tempaa jälleen mukaan, ja jalka alkaa heti tapsuttaa tahtia. Paha äitipuoli kiusaa tyttörukkaa, joka harkitsee ikkunasta hyppäämistä. Olen koettanut miettiä, missä asemassa laulun kertoja on tapahtumiin nähden. Vastapäisessä talossa asuva, tilannetta sivusta seuraava, joka ei kuitenkaan viitsi puuttua tilanteeseen? Vai kenties vain Baby Janen mielikuvitusystävä? Koska miten tavallinen toisen talon naapuri voisi tietää Baby Janen elämästä niin paljon? Paitsi tietenkin, jos ikkunat ovat poikkeuksellisen suuret.  Yksi mielenkiintoisempia tarinoita Göstan teksteissä, jonka voi tulkita monella tavalla ja joka toimisi instrumentaalinakin upeasti.

Anastasiassa on täydellinen tunnelma. Tai no, eipä se oikeastaan mitenkään poikkeuksellista Leevien biiseissä ole. Haikea, kaunis, surumielinen, kaipaava… Laulun kertoja on ihastunut missiin tai ehkä keskiaukeaman tyttöön, jota ihastelee huoneensa pimeydessä. Mutta vaikka olisi kuinka poikkeuksellisen kaunis ihminen, niin kaikki vanhenevat samalla tavoin.

Mies joka toi rock’n’rollin Suomeen ei ehkä kokonaisuutena kuulu viiden suosikkialbumini joukkoon, mutta valtaosa sen biiseistä on kiinnostavia ja niiden tarinoissa seikkailevat tuttuun tapaan omalaatuiset persoonat. Albumi on kooste elämän erilaisia haasteita ja aitoja, syvältä kumpuavia tunteita. Sävellykset koukuttavat, rytmit vievät mukanaan ja Gösta tulkitsee biisit ainutlaatuisella, vakuuttavalla tavallaan. 

Artisti: Leevi and the Leavings
Albumi: Mies joka toi rock’n’rollin Suomeen
Biisejä albumilla: 11
Julkaisuajankohta: 1981
Koukuttavin biisi: Onnelliset
Heikoin hetki: Tyttö jota rakastan

Kommentoi