29.4.2020

Nightwish: Human. :II: Nature. | Matka täydellisyyteen

nightwishin human nature albumin kansi

Nightwishin yhdeksäs studioalbumi Human. :II: Nature. ilmestyi 10.4.2020. Edellinen Endless Forms Most Beautiful julkaistiin vuonna 2015, joten pitkään on odoteltu uutta musiikkia. Nightwishin kohdalla kuitenkin tietää, että odotus kannattaa ja palkitaan. Eikä tämäkään kerta ole poikkeus. 

Kun albumin nimi ja kansikuva julkaistiin, olin varma, että bändi on jälleen luonut tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kuulluksi. Taisipa olla yksi niistä harvoista kerroista, kun kylmät väreet kulkivat käsivarsia pitkin ennen kuin mitään olin edes kuullut. Albumi on kaksiosainen, joista ensimmäinen pitää sisällään yhdeksän laulettua ja toinen osa kahdeksan instrumentaalibiisiä.

Elokuvamusiikkimaiset tunnelmat ovat vahvasti läsnä ensimmäisistä soinnuista alkaen, kun Music johdattelee kuulijan syvälle seikkailuihin ympäri maailmankaikkeuden. Kaikki alkaa hiljaisuudesta ja kasvaa tahti kerrallaan. Viidakkorummuista ja alkuasukkaista siirrytään kuplivaan veteen, tuulten kuiskauksiin ja ajattomuuteen. Ensimmäiset kylmikset tulivat instrumentaaliosuuden aikana ja samalla vahvistui ennakkofiilis, että tämä albumi tulee kantamaan pitkälle. Music on tunnistettavan massiivinen Nightwish-albumin avaus, jossa Floor pääsee välittömästi esittelemään äänensä monipuolisuutta. Biisiä kuunnellessaan voi ilokseen huomata, ettei Tuomaksen kynä ole tylsynyt vuosien varrella vaan annettavaa ja kerrottavaa on yhä. Human. :II: Nature. jatkaa Endless Forms… -albumin aloittamaa polkua, mutta laajentaa aisteja ja universumia, ja tuo luonnon ja musiikin elementit vielä lähemmäs kuulijaa. 

Shoemakerissa hämmästelin, että onko se todella Floor, joka laulaa loppupuolen oopperamaiset osuudet. Häikäisevää äänenkäyttöä. Muutoinkin biisin loppupuoli on yhtä pitkäkestoista musiikkorgasmia. 

Floor on ehdottomasti paras Nightwish-laulaja, vaikka pidän aiemmistakin. Hänen äänensä taipuu kuiskauksiin, oopperaan, rokkiin, kaikkeen niiden väliltä ja ulkopuolelta. Hänen tulkintansa on lämmintä ja suureellista. Hän onnistuu olemaan sekä sympaattinen että dramaattinen. Kun Floor aikoinaan otettiin Anetten sijaiseksi kiertueelle, en ollut koskaan hänestä kuullutkaan ja mietin, että voikohan hän selvitä tästä jopista. Vaikka EFMB-albumi sen jo todisti, niin nyt siitä ei ole epäilystäkään, etteikö Floor olisi paras mahdollinen laulaja tähän bändiin tällä hetkellä. Tuomas on joskus sanonut, että jos Floor lähtee, lopettaa bändikin. On tosiaan vaikea kuvitella ketään astumaan Floorin korkokenkiin. 

Floorin lisäksi myös Troyn laulua on tuotu enemmän esille. Miehellä on oma soolobiisikin: Harvest. Tunnustan, että aluksi vierastin ajatusta, että joku muu kuin Floor tai Marco laulaa päävokalistina. Kokonaisuutta kuunnellessani ja biisin tekstiä ajatellessani Troyn ei-heviääni luo biisille täydellisen tunnelman. Se on se tasapainottava maa kovien tuulien ja tulivuorten purkausten keskellä. Harvestista tulee vähän samoja fiiliksiä kuin Élanista. Siinä missä Élanissa seikkailtiin elämän toiselle puolella, viimeisillä kielekkeillä ja unenomaisessa kauneudessa, Harvest on maanläheisiä värejä ja kasvun ihmettä, mutta samanlaista rauhaa ja eteerisyyttä on molemmissa biiseissä.

Pan on metallisävytteinen “yhteenveto” Disneyn satu-  ja taikamaailmojen lumoista. Se on täydellinen sinfoninen teos, joka vie kuulijan mukanaan ja hukuttaa kauneuteensa. Ehkäpä yksi suosikeistani tältä albumilta (mutta älä kysy, mikä ei ole). Ja biisin rummut, huhhuh! Nyt mennään sfääreihin ja kovaa. 

Tribalissa pääsevät rummut loistamaan, ja ai että, miten ne iskevätkin! Biisi tuo kuulijan luokse ikiaikaiset nuotiotanssit, heimojen hyökkäykset ja yössä kaikuvat karjunnat.  Tribal maalaa täydellisen kuvan, miten nuotion valo heijastaa heimolaisten varjot kallion seinille ja aistit ovat avoinna yön pimeydessä. Kuten kaikki albumin biisit, niin tämäkin on oma lyhytelokuvansa.

Sokerina pohjalla on Endlessness, jossa vihdoin Marcokin pääsee kunnolla ääneen. Vaikka olisin halunnut kuulla Marcoa soolona jo aiemmin, niin tämä sopii kuljettuun kokonaisuuden kruunuksi täydellisesti. Viimein, lopussa nousee kolmas ääni ja tuo fantasiaan vielä yhden ulottuvuuden. Tuntuu, että biisillä on nyt enemmän painoa, koska sitä on pantattu ennen sen vapaaksi lakemista. Marcon äänen saattelemana maan syövereistä nousee jotain ihmistä suurempaa, pysäyttää ajan hetkeksi kuin kaiken luoja (ei mikään kristinuskon Jumala). Jälleen lopussa on alku. Vaikka biisi on yli seitsemän minuuttia, se tuntuu todella lyhyeltä, sillä niin vaikuttava se on. Endlessness tuntuu olevan albumin kohokohta, lopputaistelu ja sen jälkeinen rauha.

Tähän kohtaan pitäisi panna pitkä hiljaisuus, kun prosessoin kuulemaani ja tajuan, että olen vasta päässyt hieman raapaisemaan aarrearkun kantta, mutta se ei ole auennut kokonaan. Tuntuu, että Nightwishin albumia ei oikein voi kuunnella enää yksittäisinä biiseinä vaan kokonaisuutena. Vaikka tarina on jaoteltu osiin, niin silti sitä ei halua pilkkoa vaan elää sen yhtenäisenä jatkokertomuksena.

Jo biisilistan julkaisun aikaan minua kiinnosti levyn instrumentaaliosuus. Ennen “varsinaista” albumia kuunneltuna ne tuntuivat olevan johdanto kaikille niille tarinoille, jotka ykköslevyllä saavat sanat ympärilleen. Kakkososa on täydellistä elokuvamusiikkia, mutta myös jotain sellaista, johon tuskin löytyisi oikeanlaista elokuvaa. Paras visuaalinen ilme muodostuu niistä videoista, joita omassa mielikuvituksessa syntyy Nightiwshin luomuksia kuunnellessa.

Alkaa olla yhä vaikeampi sanoa, mikä albumi olisi yhtyeen paras. Vaikka kaikissa on samoja elementtejä, ovat ne erilaisia kokonaisuuksia, joista jokainen kuvaa bändin kulloisenkin ajan henkeä. 

Angels Fall First esitteli Tuomaksen luoman fantasiamaailman omaleimaisella tavalla. Oceanborn oli kaikkea ympäröivä valtameri, Oncen myötä saapui talvi ja lumisateet. Dark Passion Play toi pilvet auringon eteen, kosteat tuulet ja paljaat puut. Imaginaerum vei pimeyden jälkeen  mielikuvitusmaailmoihin etsimään jotain parempaa, jotain mieltä ilostuttavaa. Endless Forms Most Beautiful oli uusi auringonnousu pimeyden jälkeen, ja nyt Human. :II: Nature. tuo matkalle mukaan maan lämpöä fantasioita unohtamatta. 

Nightwishin musiikki on musiikista nauttimista ja uusien ulottuvuuksien kokemista. Nightwish on aivan oma genrensä.

Artisti: Nightwish
Albumi: Human. :II: Nature.
Biisejä albumilla: 17
Julkaisuajankohta: 4/2020
Koukuttavin biisi: Endlessness
Heikoin hetki:

Kommentoi