Biisifiilistelyt kirjoitettu eri vuosina, kaikki päivitetty v. 2021.

Sekalaisia biisisuosikkeja vol. 1

Kerään tähän satunnaisesti valikoituja biisisuosikkeja. Ainakaan toistaiseksi en näe tarpeelliseksi tehdä näille biiseille omia sivuja, mutta haluan silti jollain tavalla mainita ne. 

Biisit
G-$tack: This Is War
Jarkko Ahola: Ikävä
Donchez Dacres: Wiggle Wine
Crewish: Sleeping Sun
Reino Helismaa: Etana asialla
Elastinen feat. Hector: Stadi on niin snadi
Elastinen feat. Anna Puu: Kesä ’99. 

G-$tack: This Is War

This Is War on G-$tackin samannimisen albumin aloitusraita, joka kuultiin Pako-sarjassa ja sitä kautta on tullut myös minulle tutuksi. 

This Is War on yksi hyvä osoitus siitä, miten TV-sarjan tai leffan kautta biisi jää siinä määrin mieleen, että on pakko etsiä se tarkempaa kuuntelua varten. Olen katsonut Paon useamman kerran läpi, tai no, neljättä kautta olen katsonut vähiten, koska juoni alkoi väsähtää enkä pitänyt loppuratkaisusta. Tosin tilanne korjaantui, kun viides tuontokausi palautti Michael Scofieldin takaisin, joten ehkä voisin yrittää antaa neloselle vielä mahdollisuuden.

Katselun ohessa This Is War on pikkuhiljaa tullut tutuksi iskevänä ja uhkaavana biisinä, kun vankien keskuudessa on vaarallisen hiljaista ennen kuin jännitteet purkautuvat tappeluiksi. Pidän biisin asenteesta, hyvästä rytmistä ja tarttuvuudesta. This Is War -hokemaan on pakko liittyä mukaan, ja vaikka kappaleen mieltää aina Pako-sarjan hahmojen taustalle, toimii tämä oivallisesti erillisenäkin biisinä esimerkiksi lenkille vauhtia ylläpitämään.

Kuuntele Youtubessa.

Jarkko Ahola: Ikävä (Pave Maijanen cover, 2021)

Jarkko Ahola on versioinut Pave Maijasen kirjoittaman ja vuonna 1990 julkaistun Ikävä-biisin.

Paven musiikki on soinut meillä kotona, kun olin pieni, joten Ikävä on tullut tutuksi, ja “aivopesun” takia varmasti tykästyinkin biisiin. Oli hyvin surullista lukea uutisia Paven ALS-tautiin sairastumisesta ja voin vain kuvitella, miten pahaa muusikolle tekee, kun ei voi enää toteuttaa itseään. Mielestäni Jarkon ajoitus Paven upean biisin versioinnille on oivallinen ja toimii kunnianosoituksena pitkän uran tehneelle artistille.

Jarkko Ahola voi käytännössä laulaa mitä vain, ja biisi muuttuisi aina kullaksi. Kuten nytkin. Ikävä soi upeasti, kun laulun kertojan tuntemat tunteet tulevat niin lähelle, että sydän tuntuu särkyvän kappaletta kuunnellessa. Biisin teksti on ajaton ja voisi hyvin olla kirjoitettu 2000-luvullakin. Jarkon versio on alkuperäistä kunnioittaen rauhallinen pelkistetyillä taustoilla, mutta jarkkomaiseen tyyliin loppu kohden tulee pieni nostatus, joka vie kuulijan maanpintaa korkeammalle tuntemaan musiikin jokaisen värähdyksen. Biisin syvimmälle osuvat rivit ovat ehdottomasti: “Sinulla on suunnaton ikävä sinne, mistä et koskaan oo kuullutkaan/Sinä olet kauan jo minua kaivannut, minua ei varmasti olekaan”. Mitä enemmän noiden sanojen merkitystä pyörittelee, sitä haikeammaksi biisi muuttuu ja liikuttuminen on väistämätöntä.

Kuuntele Youtubessa.

Donchez Dacres: Wiggle Wine (2018)

Wiggle Wine on Donchez Dacresin vuoden 2018 single, jonka hän esitti ensimmäistä kertaa Britain’s Got Talent -kykykilpailun koe-esiintymisissä. Yleensä ihmiset esittävät koelauluissa covereita, mutta Donches oli rohkea ja esitti oman reggaebiisinsä, joka sai yleisön svengaamaan mukana.

Jos tylsistyttää, niin katselen Youtuben puolelta näitä eri koe-esiintymisiä, mutta harvoin kuitenkaan selvitän, miten artistit ovat ohjelmassa edenneet tai onko ura lähtenyt käyntiin ohjelman jälkeen. Wiggle Wine on yksi harvoja poikkeuksia, sillä kun näin 60-vuotiaan äijän vetämässä hyväntuulista reaggaebiisiä, niin olin kerrasta myyty.

Tässä tapauksessa mielestäni tuo remix on vauhdikkaampi, raikkaampi ja kesäisempi kuin normiversio. Tuo normiversio kuulostaa vähän vaisulta remixiin verrattuna. 

Wiggle Wine on hyvänmielen svengimusaa parhaimmillaan. Sitä kuunnellessa mieliala nousee välittömästi ja tekisi mieli olla laulajan mukana lyömässä rumpuja ja laulamassa ympäri maailmaa kiertävän reggaekulkueen mukana.

Kuuntele Youtubessa.

Crewish: Sleeping Sun (2020)

Crewish on nimensä mukaisesti Nightwishin teknikoiden kokoonpano, joka on tehnyt Nightwishin biiseistä EP:n verran omia versioita (Sleeping Sun, Wish I Had an Angel, Amaranth, Nemo ja Élan). Levyn tuotot menevät suoraan Nightwishin teknioille, jotka monien muiden tavoin ovat vallitsevan maailmantilanteen takia jääneet ilman vakituisia tuloja.

Sleeping Sunin alkuperäinen versio julkaistiin vuonna 1999, ja toinen versio 2005, ja on yksi harvoista Nightwshin tekemistä tilaustyökappaleista.

Crewishin versio Sleeping Sunista on täysin omanlaisensa eikä biisiä  edes tuntisi NW:n biisiksi ilman sanoja, joten kuulija saa korvilleen jotain ihan uutta eikä kopiolta kuulostavaa ja väsähtänytttä coveria. Teknikoiden versio on raaempi, rouheampi ja raskaampi, ja jo ensikuulemalta biisistä saa todella voimakkaat Rammstein-fibat. Raskaat kitarat, industriaaliset säväykset ja laulajan laulutyyli luovat biisin uudestaan ja tuovat siihen virkistävän näkökulman. Muutamalla sanalla sanoen hiton hyvä näkemys vanhasta klassikosta. Olen koukussa, ja tuli mieleen, miten siistiä olisi nähdä teknikoiden vetävän näitä livenä vaikka ennen keikkaa tai encoressa yllärinä. Luulenpa, että yleisö antaisi hyvinkin lämpimän vastaanoton. 

Kuuntele Youtubessa.

Reino Helismaa: Etana asialla (1949)

Kuuntelin pitkästä aikaa iskelmäsoittolistaani, jossa on vanhoja suosikkejani, nostalgiabiisejä, uudempia radiohittejä ja kaikkea siltä väliltä. Monikirjavan joukon seassa on myös Reino Helismaan Etana asialla (säv., san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki), josta ehkä voisi repiä hurtin huumorin kautta perjantaitunnelmiakin. Huumoriralli, jossa on 40-luvun sointia. Lapsena tähän tutustuin, soi nimittäin jatkuvasti jollakin iskelmäkanavalla. Mielsin tuolloin biisin lastenlauluksi eläinteeman ja laulajan tulkinnan takia. Mitä muuta biisi muka voisi olla, kun siinä kerran seikkailevat hämähäkki, etana ja kilpikonna?

Etana asialla unohtui vuosiksi, kunnes jossain vaiheessa muistilokeroistani kaivaitui joitakin sanoja ja aloin googlen kautta etsimään, josko löytäisin lapsuuden suosikkini nimen ja esittäjän jostain netin syövereistä. Niinhän se löytyi ja kun sitten monen vuoden tauon sitä kuuntelin, niin olin lievästi huvittunut. Ei viinan loppuminen kesken korttipelien tai trokaaminen ole aivan perusaiheita lastenlauluissa, saati närkästyminen siitä, että viinan hakumatka kestää ikuisuuden. Lapsena sitä taisi vain kuulla tutut sanat eikä trokaus kuulunut niihin. Persoonallinen biisi, jossa loppuratkaisu hymyilyttää edelleen.

Kuuntele Youtubessa.

Elastinen feat. Hector: Stadi on niin snadi (2016)

Elastinen feat. -sarjassa Elastinen ja Hector tekivät biisin Stadi on niin snadi. Ensin kaksikko kävi Stadikan tornissa katselemassa näköaloja ja sitten melomassa (tai uimassa). Sitten oli aika pohtia, millainen biisi tehdään ja mistä aiheesta. Aihe löytyi nopeasti: stadi ja aamuyön tunnelmat.

Stadi on niin snadi yllätti kuten Anna Puunkin kanssa tehty Kesä ´99. Tämän jakson biisi yllätti nimenomaan sillä, miten täydellisesti se kuvaa omia fiiliksiä.

Tuli tästä mieleen ne tilanteet, kun löytyy joku, joka kokee asiakseen mollata tietystä kaupungista tulevaa ihmistä. Mulla on joissain tilanteissa ja porukoissa tullut vastaan se, että jos on Helsingistä, niin ei saisi sanoa ääneen tykkäävänsä Helsingistä. Se koetaan omahyväisyydeksi ja jostain syystä kuvitellaan, että se on muilta ihmisiltä ja heidän kotiseuturakkaudestaan pois, jos helsinkiläinen on ylpeä omastaan. Kuitenkin, jos diggaa omaa kaupunkiaan, ei se tarkoita sitä, etteikö voisi nauttia muistakin kaupungeista, erilaisista ihmisistä ja murteista. Mulle Helsinki on rakas kotikaupunki, mutta samaan aikaan tykkään todella paljon matkustaa eri puolille Suomea, vertailla tapoja puhua ja sitä, millaisia eroja ja samankaltaisuuksia maan eri kolkissa asuvien suomalaisten väliltä löytyy. Koska mä olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi saada olla ylpeitä omasta kotiseudustaan, niin en ymmärrä, miksi jonkun toisen kotiseuturakkaus olisi toista parempaa tai huonompaa. Ja luonnollisesti sopivassa kilpailu- ja naapurirakkaushengessä heitetyt vitsit ovat täysin fine ja niitä pitääkin olla, mutta tosissaan tehty mollaaminen ei oo yhtään fine.

Stadi on niin snadi -biisissä todella kiteytyy se aamuöinen ja aamuinen Helsinki, ja etenkin kesäinen kaupunki. Tyhjät kadut, horisontin takaa nouseva aurinko, hiljaiset puistot ja aamun merellinen tuoksu. Kun vielä tein yötöitä ja pääsin aamulla lähtemään kotiin, oli uuteen päivään herävää Helsinki lähes taianomainen paikka. Kun kävelin keskustan poikki, niin ainoat seuralaiseni olivat hiljalleen yöuniaan pois haukotteleva tuuli, Aleksanterinkatua varovaisesti silittelevät auringon ensisäteet, yksittäiset taksit, kierrostaan lopettelevat poliisimaijat ja muut työvuoroaan lopettelevat tai aloittelevat sikkarasilmäiset ihmiset. Hetket ennen ilmassa leijuvaa kahvintuoksua tai ennen ratikankiskojen kolinaa ovat jääneet mieleeni lähtemättömästi.

Lisäksi biisi toi vahvasti mieleen ne hetket, kun baarista aamuyön tunteina oli palaamassa takaisin kotiin, mutta bussi olikin juuri mennyt. Etenkin valoisina kesäöinä sitä helposti päätti lähteä kävelemään tuon lyhyen matkan keskustasta Kallioon, ja juuri kirkon vierestä usein löysi sen helpoimman reitin, kun ensin oli ohittanut Hagiksen rannan. Ennen kaikkea biisiin kiteytyy aito kiintymys Helsinkiä kohtaan ja sanoisinkin, että kyseessä on oiva ylistyslaulu aamuiselle pääkaupungillemme. Biisissä on niin paljon juuri sellaista, mihin voin samaistua, että voisin varmasti kirjottaa kilometrin verran vielä lisää niistä fiiliksistä, mitä se herättää. Ehkä lyhyesti ja ytimekkäästi voisi sanoa, että täydellinen biisi Stadista. Kiitos tästä!

“Mä oon niin himassa!”

Kuuntele Youtubessa.

Elastinen feat. Anna Puu: Kesä '99 (2016)

Kävi vähän hassusti, kun unohdin kokonaan katsoa Elastinen feat. -ohjelman jaksot ajallaan. Kun ohjelmasta ilmoitettiin, ajattelin, että tuossa on mielenkiintoinen ja uudenlainen konsepti musiikkiohjelmaan. Ei pudotuksia eikä loputtomia kyyneleitä. Kaksi artistia, jotka aiemmin eivät ole tehneet biisejä yhdessä, tutustuvat ja kasaavat uuden biisin ottaen huomioon vieraan että Elastisen näkökulmat. Mukana tuottamassa häärii Jukka Immonen.

Sattui niin, että televisio oli taustalla auki ja huomasin jakson, jossa vieraana on Anna Puu. Aluksi ajattelin, että en jaksa katsoa, koska Anna Puu ei varsinaisesti kuulu suosikkeihini. Sen verran sitten kiinnosti kuitenkin, koska haluasin saada selville, miten ohjelma on rakennettu ja onko se todella niin mielenkiintoinen kuin alkuun ajattelin.

Olihan se.

Anna Puun jaksossa biisi nauhotetaan ratikassa, ja erityisen mielenkiintoista olikin, miten rumpali keksi käyttää ratikan tankoa osana rumpuja. Siitä tuli todella mielenkiintoinen saundi biisiin. Pidän ohjelmassa erityisesti siitä, että siinä pääsee kurkistamaan siihen ikkunaan, josta näkee, kuinka artistit toimivat biisiä tehdessään tai miten ideat voivat lennellä vielä studiossakin äänitysvaiheessa. Hauska oli myös nähdä aitoa tekemisen ja onnistumisen riemua, kun Elastinen ja Anna Puu vakuuttuivat, että nyt on tulossa kova biisi. Siitä tuli itsellekin mahtava ja iloinen fiilis, että jes!

Biisinä Kesä ’99 on yllättävän hyvä. Kertsi on todella tarttuva, ja kokonaistunnelma on persoonallinen, hauska ja jopa kesäfestarimaisen letkeä. Tässä on 90- ja 2000-lukua, kesää, onnellisuutta sekä soittamisen ja elämisen riemua. Tästä voisi jopa povata kovaa hittiä tulevalle kesälle. 

 Katsottuani pelkästään yhden jakson, toivoisin, että jos ideat vain saadaan pysymään raikkaina ja turhat dollarinkuvat pois silmistä, niin kyllähän tällaista ohjelmaa mielellään katsoisi jatkossakin. Hyviä musiikkiohjelmia on harmittavan vähän ja kyllä itse ainakin kaipaisin kovasti jotain sellaista, josta olisi kilpailuasetelma kokonaan pois. Elastinen feat. tarjoaisi juuri oikeanlaista, poikkeavaa ja raikasta tuulahdusta Suomen musiikkiohjelmien osastolle.

Kuuntele Youtubessa.

Kommentoi