Kirjoittajan työkaluja

Omien tekstien kirjoittaminen vaatii muutakin kuin kynää ja paperia, vaikka niilläkin pääsee pitkälle. Kerron tämänkertaisessa postauksessa, mitä ohjelmia itse käytän, jos listasta vaikka olisi apua just sulle.

kirjoittajan työkaluja kirjoittaminen

Tekstinkäsittely

Google Docs
Googlen oma “Word”, joka on kätevä automaattisen tallennustoiminsa ansiosta ja toisaalta asiakirjaan pääsee käsiksi miltä laitteelta vain.

Jos nettiyhteys takkuilee, onkin sitten ikävämpi yllätys, kun virhesanoma “jäädyttää” ruudun eikä tekstiä pysty kopioimaan vaan kaikki on menetetty, jos jäätyminen ei itsestään palaudu. Olen myös huomannut, että Docs ei aina oikein jaksa ladata “liian” pitkiä asiakirjoja. Esimerkiksi nykyinen projektini on 175 liuskaa, ja jos poukkoilen asiakirjan alkupuolelta loppuun, joudun odottelemaan jonkin aikaa, että dokumentti latautuu.

Google Docs

Microsoft Word ja WPS Writer
WPS Writer on Microsoft Wordia vastaava ilmaisversio. Ominaisuuksia on hieman vähemmän ja ulkoasu yksinkertaisempi eikä suomenkielistä oikolukua ole, mutta jos Wordistä ei halua maksaa, on WPS oikein toimiva ratkaisu. Ainakin minä olen ollut tyytyväinen. Tällä hetkellä saan käyttää Wordiä opiskelijatunnuksilla, ja olen kuukauden aikana huomannut, että kyllä Wordia on mukavampi ja selkeämpi käyttää.

WPS Writer

Scrivener
Scrivenerin nimeen vannovat monet kirjoittajat ja kirjailijat, ja itsekin otin sen ilmaisen kokeiluversion ajaksi käyttöön. Siinä lukujen paikkojen vaihtaminen on helpompaa, ja koko ohjelma tukee monipuolisesti kirjoitusprosessia, koska hahmojen infokansiotkin saa samaan paikkaan. Minä en kuitenkaan lopulta lämmennyt Scrivenerille, sillä koin kaikesta huolimatta helpompana käyttää eri ohjelmia eri tarkoituksiin. 

Scrivener

Taustamateriaalin käsittely

Kynä ja vihko
Olen siinä mielessä vanhanaikainen, että osa keräämästäni materiaalista on käsinkirjoitettuna erillisissä vihkoissa. Ja öh, tietenkin kaikenmaailman lippulappusilla, jotka sitten pyörivät milloin missäkin.

Tarinaa edeltävät tapahtumat ja hahmojen historian olen kirjoittanut tekstinkäsittelyohjelmalla. Näitä en ole jäsennellyt sen kummemmin, koska muistiinpanojen tarkoitus on ainoastaan selkeyttää juonikuviota minulle kirjoittajana.

 

Google Slides
Nykyistä kässäriäni varten loin oman maan. Kaikki tiedot pääkaupungista kulttuuriin ja ilmastoon keräsin diaesitykseksi. Vähän samaan tyyliin kuin koulussa tehtiin esitelmiä ja jokaisella diasivulla oli oma aiheensa.

Google Sheets/Excel
Taulukko-ohjelmalla olen luonut mm. hahmoprofiilit, aikajanan ja päiväkohtaiset tapahtumat.

Muuta sälää

Inkscape
Inkscape on vektorigrafiikkaohjelma, jolla on helppo tehdä esimerkiksi rakennusten pohjapiirustuksia. Netistä löytämäni ilmaiset pohjapiirustusohjelmat olivat omaan makuuni liian suppeita/kömpelöitä, ja vaativat tietenkin maksua, jos haluaisi kaikki toiminnot käyttöön. Mutta Inkscapella saa minkälaisia muotoja ja värejä vain, eikä tule pohjan koko vastaan. Erittäin tärkeitä ominaisuuksia, kun on suunniteltavana nelikerroksinen (plus kellari) palatsi.

Inkscape

FamilyEcho

FamilyEcholla saa luotua ilmaiseksi sukupuita, mutta tulostaessa monihaaraiset puut eivät asetu paperille oikein. Osa haaroista ajatuu eri sivulle tai jos haluaa samalle sivulle, on fontti lukukelvottoman pientä. (Näin ainakin siinä vaiheessa, kun tämän bloggauksen kirjoitin.)

Vaatii rekisteröitymisen, jos sukupuun haluaa tallentaa.

FamilyEcho

Artbreeder
Tämä on sitten sitä osastoa, että aikaa voisi käyttää siihen kirjoittamiseen eri geeniperimillä leikkimisen sijaan. Artbreeder on ilmainen online-ohjelma, jossa voi omia tai arkistokuvia yhdistämällä ja ominaisuuksia muokkaamalla luoda hahmotelmia vaikkapa juuri omista päähenkilöistään.

Vaatii rekisteröitymisen.

Artbreeder.com

Jos jokin unohtui/löydän uuden kiinnostavan ohjelman, päivittelen tätä artikkelia sitten sitä mukaa.

 

Kommentoi