Jo Nesbø: Lepakkomies | Hyvä yleisö, Harry Hole on saapunut

  • Artikkelin kategoria:blogi / kirjat
lepakkomies nesbø kirja-arvio

Lepakkomies on Jo Nesbøn ensimmäinen osa Harry Hole -sarjaa. Kirjassa Harry on matkustanut Australiaan auttamaan norjalaisnaisen murhan selvittämisessä. Avukseen hän saa aborginaali Andrew Kensingtonin, joka tuo mukanaan näkökulman paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Syyllisen löytäminen ei olekaan läpihuutojuttu ja tilanne muuttuu tukalammaksi, koska samalla Harryn menneisyyden haamut palaavat. Lepakkomiehessä ei vielä tavata muita Oslon poliisilaitoksen henkilöitä vaan keskitytään Harryyn ja hänen historiaansa.

Nesbø on ollut yksi suosikkikirjailijoitani jo pitkään, ja olenkin miettinyt, että pitäisi aloittaa Hole-sarjan lukeminen uudestaan. Varsinkin alkupään romaanien tapahtumat ovat jo sopivasti hälventyneet mielestä, joten nyt tuntui sopivalta hetkeltä palata Oslon poliisilaitoksen tapahtumiin.

Lepakkomiehessä Harry ei joudu kohtaamaan yhtä suuria haasteita itsensä tai työnsä parissa kuin mitä myöhemmissä kirjoissa. Kirjassa tutustutaan hahmoon siinä vaiheessa, kun elämän potkut ovat olleet lievähköjä ja kaikkein pimeimmissä syvyyksissä ei ole käyty. Lepakkomies onnistuu koukuttamaan nopeasti ja osoittaa, miten taitavasti Nesbø rakentaa ja kertoo tarinaa saaden perinteisen murhan selvittämisen olemaan jotain muuta kuin miljoonaan kertaan koluttu aihe. Ennen kaikkea Harry Hole nousee esiin kiehtovana ja aitona hahmona, josta haluaa tietää lisää. Halusi Harry sitä tai ei, hän on tähti.

Lepakkomies on monista hyvistä puolistaan huolimatta heikoin Nesbø-kirja. Kirjassa sorrutaan paikoitellen tarpeettoman pitkään jaaritteluun (esim. aborginaalin puheenvuorot), tapahtumat saavat tuulta alleen varsin hitaasti ja varsinaiseen ydintoimintaan päästään verrattain myöhään. Näihin asioihin ei ehkä edes kiinnittäisi huomiota, jos ei tietäisi, millaiseen kerronta-akrobatiaan Nesbø myöhemmin taipuu. Jos lukisin kirjaa ekaa kertaa mitään tietämättä, sanoisin Lepakkomiehen olevan onnistunut esikoisdekkari, joka herättää kiinnostusta Holen hahmoa kohtaan, vaikka kirjan tapahtumat eivät saa superinnostuneeksi.

"Vaikea sanoa, oliko ensi hetkien hyväntuulisuus johtunut Harryn kuvasta vai nimen kirjoitusasusta."

Lepakkomies

Holeja ei ole suomennettu alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä, joten alunperin en ole lukenut kirjoja kronologisesti. Muistaakseni ensin luin Punarinnan ja Suruttoman (molemmat suomennettu 2005) ja vasta niiden jälkeen sain käsiini Lepakkomiehen (suomennettu 2001). Kolmantena kirjana luettuna esikoisteos vaikutti huomattavasti enemmän raakileelta, joten nyt on mielenkiintoista seurata kirjailijan kehittymistä “reaaliajassa”. Lisäksi tunnen jo näin ennakkoon sympatiaa Harrya kohtaan, kun tiedän, millaisiin tilanteisiin hän tulee joutumaan ja mitä menetyksiä hän joutuu kokemaan.

On vaikea valita Nesbøn tuotannosta suosikkia, koska kaikki ovat laadukkaita ja koukuttavia teoksia riippumatta siitä seikkaileeko niissä Harry Hole vai joku muu. Jokaisessa kirjassa on sopivasti juonenkäänteitä ja loppuratkaisussa tapahtuu aina jotain, joka kertaalleen sekoittaa kuvioita enemmän tai vähemmän. Muistini mukaan Lumiukko oli yksi suosikkejani, ja vähän turhauttaa, että on vielä viisi kirjaa ennen sitä. Mieli tekisi hypätä suoraan muiden yli, mutta samaan aikaan sormeni syyhyävät kerrata Harryn elämänvaiheita. Odotan myös innolla ensikohtaamisia myöhemmin paikkansa vakiinnuttaneiden hahmojen kanssa, kuten Rakelin, Bellmannin ja Katrine Brattin.

Kun tartun Nesbøn kirjaan, tiedän saavani huolella rakennetun juonen, kiinnostavat hahmot ja ennen kaikkea palkitsevan lopun. Ajattelin, että näin uudella lukukierroksella into olisi laantunut, koska kirjoissa ja tapahtumissa ei ole enää uutuudenviehätystä ja hahmotkin tunnen. Huomaan nyt, että olen yhä innoissani, koska voin lukea kirjoja toisella tavalla, jossa syyllisen selviäminen ei ole enää pääasia vaan hahmot ja vaikkapa ympäristön kuvaukset. Yleensä samoja dekkareita ei viitsi lukea kovinkaan montaa kertaa, koska syyllisen tietäminen vie osan viehätyksestä, mutta Nesbøn kohdalla tarinoissa on niin paljon muutakin, että uudet lukukerrat eivät laimenna kirjan tuottamaa nautintoa.

KIRJAN TIEDOT

Kirjailija: Jo Nesbø
Kirja: Lepakkomies (Flaggermusmannen)
Kustantaja: Johnny Kniga
Sivuja: 489
Vuosi: 2001 (alkuperäisteos 1997)

Montako tähteä antaisit Lepakkomies-kirjalle?

Lisää Jo Nesbø -aiheisia tekstejä löydät tästä klikkaamalla.

Kommentoi