Suunnitteluvaihessa tein ekan kässärin kanssa useampia virheitä. Yksi niistä liittyi oman saarivaltion luomiseen, kun en heti aluksi miettinyt tarkkoja kilometrejä ja etäisyyksiä paikkojen välillä.
Kun aloitin Palatsitarinan suunnittelun, hain inspiraatiota ja mallia Espanjan ja Portugalin eri saarista. Päätin aluksi vain saareni muodon ja pinta-alan, mutten konkreettisesti kilometrejä, joista pinta-ala koostuu. Siitähän aiheutuikin myöhemmin mukavasti ongelmia.
En siis näin pitkässä maassa asuvana jostain syystä lainkaan tullut ajatelleeksi, että pinta-alaltaan merkittävästi pienemmällä saarella ei tosiaankaan mene kymmentä tuntia siihen, että ajaa päästä päähän. Olisi tosiaan kannattanut ottaa etäisyyksien malliksi mieluummin vaikka Puerto Rico, joka sekin on kyllä isompi, mutta sentään lähempänä todellisuutta kuin mitä Suomi.
Piirsin kyllä suunnitteluvaiheessa saarelleni kartan, sijoitin avainpaikat sopiville kohdille ja aloin miettiä etäisyyksiä, kuinka kauan esimerkiksi lentokentältä ajaa sairaalaan tai pääkaupungista palatsille.
Aluksi tuntui ihan järkevältä, että lentokentän ja sairaalan välillä oli kolmen tunnin matka. Se toki tarkoitti myös sitä, että pääkaupungin pitäisi sijaita suunnilleen saman ajan päässä lentokentästä, koska sairaala sijaitsee pääkaupungin laidalla. Tämä taas tarkotti sitä, että kuninkaallisten kesäasunnon piti sijaita lähempänä sairaalaa, mutta kuitenkin riittävän kaukana keskustasta.
Ensin ajattelin, että kesäasunto olisi tunnin matkan päässä keskustasta, jossa myös sijaitsee yksi linna. Mutta piirtämälläni kartalla lentokentältä oli vielä noin puolet pidempi matka palatsille, eli tällöin matkaa palatsilta keskustaan olisi tullut viisi tuntia. Se taas ei olisi toiminut suhteessa siihen, missä ajassa tarinassa myöhemmin ajetaan palatsilta pääkaupungin keskustan linnalle.
Aloin sitten miettiä sitä, että kolmen tunnin ajomatkan lentokentältä sairaalaan voisi tehdä helikopterilla auton sijaan. Mutta samaan aikaan tajusin, että saaren asukkaat ovat ympäristötietoisia, samoin hallitsijat, joten huvikseen helikopterin käyttö ei tuntunut hahmoille sopivalta. Saarella ei myöskään ole olemassaolevaa junaverkostoa, joten senkin puolesta auto oli ainut tapa liikkua. Tässä vaiheessa aloin tosissani epäillä etäisyyksiä ja tehdä tarkempia pituus- ja leveyslaskelmia.
Saari oli alkuperäisissä suunnitelmissani pinta-alaltaan 5 256 km², eli jokin matka-ajoissa ei tosiaan täsmännyt. Kun aloin suhteuttaa matkoja sen mukaan, mikä minulla menee kotiosoitteesta meidän kesämökille, aloin vasta hahmottaa rakentamani kuopan syvyyden. Että eihän yhteen matkaan voi mennä pidempään kuin mikä on koko saaren pituus.
Päädyin ensin muokkaamaan kokonaispinta-alaa, koska tarvitsin lisää tilaa. Lisäsin sen verran, että sain pinta-alaksi 6 800 km². Se helpotti huomattavasti, vaikka jouduin silti tekemään aikamoisen työn matkustusaikojen korjaamisessa. Kaupunkien ja rakennusten sijainteja en voinut juurikaan siirtää, koska siitä olisi tullut kerrontaan ja tiettyihin kuvioihin aivan liikaa muutettavaa.
Mitä tästä siis opin? Olisin pinta-alan kilometrit voinut heti avata itselleni ja kirjata matkojen pituudet kilometreinä ylös sen sijaan, että päätin vain luottaa muistiini ja “sopivaan” tuntumaan, jonka pohjalta heittelin noita saaren sisäisiä ajoaikoja. Kaikki saaren ulkopuoliset matkustusajat lentokoneella, helikopterilla ja laivalla nimittäin laskin ja jätin laskukaavat vielä taustatiedostooni talteen, ettei niitä tarvitsisi tehdä uudestaan. Tiedä sitten, mitä tapahtui, että en tätä samaa systeemiä noudattanut kaikkien matkojen kohdalla. Mutta ensi kerralla tiedän jo paremmin.